Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Obnovitelné zdroje energie mají problém ve své nestálosti, což mají řešit obrovské vyrovnávací baterie. Jedna z dalších bude stát v Austrálii ve státě Victoria, kde se o HW pro ni postará společnost Tesla a Samsung.
madpavel (373) | 5.12.20237:19
Tak snad jim to zas nezačne hořet, až to budou instalovat, snad se poučili z minulosti.
Odpovědět0  1
Jardadoma (1548) | 4.12.202322:00
"Hoří, má panenko"
Odpovědět0  2
tomasrocek (20) | 4.12.202318:59
Toto je naprostá hrůzostrašnost. Kolik takových nesmyslů se bude muset postavit, aby se stabilizovala naprosto nestabilní síť, kterou si nyní Němci a v budoucnu ­(nuceně­) budují? Již nyní se ukazuje, jak jsou obnovitelné zdroje nespolehlivý zdroj energie ­(pokud jsou tlačeny jako hlavní zdroj­). Nyní v Německu frčí staré uhelné elektrárny ze 75% své kapacity a k tomu plynové. I když fotovoltaika v Německu má instalovaný výkone 60GW a větrné elektrárny také cca 60GW, tak ze spotřeby Německa v současné době ­(cca 65­-70GW­) dodávají do cca 10%, i když mají instalovaný výkon skoro 2x větší, než je spotřeba.
Výsledkem je produkce 1kWh s cca 750g CO2­/kWh, což na zelenou energetikou nejvíce rozvinutou zemi je zoufalost, když ČR má cca 550­-600g­/kWh ­(máme velmi malý instalovaný výkon obnovitelných zdrojů­) a taková Francie, která má cca 70% spotřeby pokrytý jadernou energii a produkuje jen cca 80g CO2­/kWh.
V létě bude mít Německo zase velké přebytky a nebude kam s nimi. Ani tyhle mega baterie to neřeší, stále jsou moc maličké.
Odpovědět0  5
jiri777 (82) | 4.12.202319:45
Prostě politika Německa je taková, že přediemenzují OZE a většinu roku pojedou OZE­(soláry+vítr­)+baterie+přečerpávačky. V zimě svítí málo, takže když nebude foukat, tak zapnou plyn. Takových období ale bude jen pár měsíců v roce. Dokonce plánují výstavbu nových plynových elektráren, které budou moci přestavět na vodík.
Celé je to ekonomicky postavené na tento model, takže se výstavba nové JE ekonomicky nevyplatí.
Odpovědět2  0
kp0 (49) | 5.12.20231:30
JE se nevyplatí pokud se počítá s ­"ekonomickou­" návratností tuším 30 let. Banky a investoři chtějí své peníze do 30 let zpět i s úrokem. Jenže JE fungují 60­-80 let, to pak jedou třicet až padesát let ­"skoro­" zadarmo. Což u Německého modelu neplatí. Další kolo po třiceti letech, nové panely, nové větrníky. Ale zadání zní jinak :­). Kde je pak ta ekologie...Uvidíme, co se prosadí. Třeba JE a za sto let budou naši potomci nadávat, že sme bohapustě spálili uran v reaktorech a teď musí na stavbu vesmírných korábů uran dovážet z jupiterových měsíců ­(třeba­)...
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 5.12.20238:11
Je to tak, po těch cca 30 letech začne JE generovat čistý zisk, ale Němci jedou přesný opak, ty jadérky mají někomu prodat nebo aspoň pronajmout,
Já to říkám pořád, pronajmout si ten pozemek s tou JE, dát tam naše lidí, nebo i ty Němčoury zaplatit jako obsluhu
a hned by mohl ČEZ mít další zdroj energie který by mohl dodávat do sítě GW elektřiny, vyrábělo by se v Německu ale byla by to Česká elektřina a byl by na trhu dostatek energie.

Němci dokonce odstavují nově postavenou JE‼️ to je na hlavu postavené to jejich myšlení

Francie má několik desítek aktivních reaktorů a několik dalších chtějí stavět,
zatímco my tady přemýšlíme o stavbě pouhých 1­-2 reaktorů s možnou opci na ­(asi­) celkem až­(‼️🤣🤣­) 6 reaktorů, to je směšný
a s výhledem na budoucnost Německa to je...... 🤣🤣🤣🤣

Říkám, sousední státy Německa mají na hranicích odstřihnout dráty, ať si ty blackouty Němci pěkně vyžerou, já bych je s pomocí našeho jádra zachraňovat nechtěl, stejně tak Rakousko které věčně protestuje proti našemu jádru
Odpovědět1  1
Eskymak (1057) | 5.12.20238:55
Stará JE určitě nejede ­"zadarmo­". Provoz je stále dražší, neustále se něco sere a musí se to opravovat. Odstávky jsou stále delší a stále se naráží na nové problémy. V tomhle oboru se nesmí nic ošulit, a je to dobře.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.